Szeptember 2.-án autóbusszal indultunk az ausztriai Tulln-ba. A város a Duna mellett, Bécstől 50 km-re északra található. Szeptember elején minden évben itt rendezik meg Európa legnagyobb virágkiállítását és vásárát.
A kiállítási pavilonok mellett van egy csodálatos terület, ahol 60 bemutatókertet alakítottak ki. Ezek tavasztól őszig látogathatók.
A közel négy órás utat két útitársunk tette elviselhetőbbé, megosztva velünk gondolataikat, átadva ismereteiket. Kovács Júlia az osztrákokhoz kapcsolódó érdekességekről beszélt: a szomszédainkhoz köthető ételekről, italokról; az uralkodóházak különös viselkedési szabályairól, azaz a spanyol etikettről; a Habsburg uralkodók érdekes történeteiről. Sóspataki Ferenc természetgyógyász a bennünket körülvevő természet, növények fontosságáról, azok élettani hatásairól szólt, igen meggyőzően.

 Először a tematikus kerteket néztük meg, a bemutató címe: Természetközeli kertészkedés. 60 kertrészlet látható, amelyeket témacsoportokba lehet sorolni: van itt rózsakert, angolkert, gazdálkodó (hagyományos) kert, felfedező kert, díszkert, stb. A kertek együtt is csodálatos összhangot alkotnak, és a részletek is rengeteg ötletet adnak a kertépítő szakembereknek, de természetesen a természetet kedvelőknek, a saját kertet kialakító embereknek is. A kertek között található 30 méter magas kilátótoronyból a kerteken túl a távolabbi környékre is szép kilátás nyílik. Van még kalandpark, játszótér, étterem, látogatóközpont. Megrendelésre szerveznek különböző tematikájú csoportos programokat, de mi ezt a kiállítás megtekintése miatt kihagytuk.

A kiállítás elsősorban 10 hatalmas csarnokban kapott helyet, de a csarnokok közötti szabad téren is egymást érték a standok. Látható itt minden, ami a kertészkedéshez kapcsolódik: virágok, fák, bokrok, medencék, kerti bútorok, dekorációs eszközök, a szabadtéri szakácskodás kellékei. Mindezeket nagyon látványos, ízléses módon bemutatva.
A kényelmes, gyors, biztonságos utazást a Fehérvár Travel biztosította számunkra, amit ezúton is köszönünk.