Az októberi klubfoglalkozásra a megszokott időpontnál később került sor, mivel a régi gyümölcsfajtákról szóló előadást összekapcsoltuk egy vásárlási lehetőséggel. Emiatt meg kellett várni, míg a fák lehullatják a leveleiket és éretté válnak az átültetésre. Október 27-én Dr. Barna Tamás okleveles erdőmérnök volt a vendégünk, aki alapítója a Barna és fiai kft-nek, amely őshonos gyümölcsfák szaporításával és értékesítésével foglalkozik. Web áruházuk elérhetősége: www.csodakertesz.hu

Barna Tamás már sok éve Dunapatajon járt és egy, a kommunizmusban államosított zártkertre lett figyelmes. Ez a kert az államosítással egyidőben gazdátlanná vált és ez a rendszerváltozással sem változott. Közel 40 éve senki nem gondozta, teljesen elvadult. Gyalog volt, így közelebbről is meg tudta nézni a kertet. Fölfigyelt a kertben növő gyümölcsfákra: Parker pepin alma, Nyári fontos alma, Vérbélű körte, Lánycsecsű alma mind szépen díszlett. A kert közepén, a többi fával összeérve viszont volt egy fa, amely teljesen kopasz volt, a kártevők lerágták. Ez a fa egy Jonathán alma volt. Ekkor villant be a fejébe az ötlet, hogy a biogazdálkodásba éppen ezeket, a betegségeknek és kártevőknek ellenálló régi gyümölcsfa fajtákat kellene szaporítani a csak sok permetezéssel egészségesen tartható nagyüzemi fajtákkal szemben. Ettől kezdve szívügyének tekintette a régi gyümölcsfajták felkutatását. Barátjával Dr. Danis Györggyel (2012), a régi gyümölcsök megszállott szerelmesével, 5 éven át együtt gyűjtötték a régi alma, körte, kajszi, szilva, cseresznye és meggy gyümölcsfajtákat. A fél országot bejárva, Banától Vértesacsán át Tiszadobig, és Hercegszántótól Szadán, Noszvajon át Komlóskáig számos értékes tájfajtát gyűjtöttek össze. A fellelt régi gyümölcsfa fajták szaporításáról, kezeléséről és árusításáról az idősebbik fia gondoskodik.

Barna úr elmondta, hogy téves dolog az általuk forgalmazott gyümölcsfákat őshonos magyar fajtáknak nevezni (bár néhány ilyen fa is kapható az árudában), mert a nagyszüleink által is kedvelt, a kórokozóknak ellenálló fajták legtöbbje francia, angol és német eredetű. Ezek már 150-200 éve vannak termesztésben Magyarországon és bizonyították ellenálló képességüket, hogy nálunk itthon vannak, azaz jogosan nevezhetők őshonosnak. Diavetítéssel kísért előadásában bemutatta (prezentáció mellékelve) a legismertebb, kedveltebb fafajtákat és beszélt terveikről is: egyrészt 3-4 évig iskolázott fákat szeretnének árusítani, valamint olyan fácskákat, amelyekre 2-3 féle gyümölcs is van oltva. Kérdésre válaszolva szóban ismertette az általuk alkalmazott újabb oltási/szemzési módszert, amiről készült videót Márton Edit megtalálta a Facebookon (mellékelve).
Az előadás diái
Jégalma szemezés VIDEÓ