Február 22.-én Spanyárné Halász Szilvia városi főkertész és Szigli István önkormányzati képviselő felkérésére házigazdái voltunk annak az estnek, amelynek célja az volt, hogy összegezze a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny 2016. évi tapasztalatait, hogy ismertebbé tegye a versenyt és újabb pályázókat nyerjen meg az idei részvételre. Az est előadói részben azok az önkormányzati vezetők voltak, akik települése díjat nyert a tavalyi versenyen, illetve azok, akik szakemberként zsűrizték az induló településeket.

 A főkertész asszony – aki az est háziasszonya és egyben a mozgalom régió-vezetője is – ismertette mozgalom célját, történetét, a zsűrizés nagyon szerteágazó szempontjait. 
Első előadóként Tamás Ádám zsűritag a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny céljairól és eredményeiről osztotta meg velünk tapasztalatait. Tamás Ádám már a kezdetektől részt vesz szakemberként a mozgalomban, bemutatta számunkra az elért csodálatos eredményeket, melyek láttán remélhetőleg még több településnek meghozta a kedvét, hogy csatlakozzon a versenyhez.
Magyarország 1975-ben csatlakozott az Európai Környezetszépítő mozgalomhoz, 1994-ben került megrendezésre az első hazai, országos verseny; akkor 69 résztvevővel. Mára ez a szám közel háromszáz. Az elmúlt másfél évtizedben a magyar települések 9 arany, 25 ezüst és 10 bronz díjat kaptak az Európai megmérettetésen. Az eddigi aranyérmes települések sorrendben: Siófok, Kaposvár, Nagyatád, Eger, Géderlak Lipót, Balatonfüred, Gyula, Balatongyörök. A főkertész asszonynak komoly szerepe van abban, hogy városunk egyre szépül és 2016.-ban elnyerte a nagyvárosok kategóriában az „Év települése” díjat, ezáltal Székesfehérvár képviselheti hazánkat az Entente Florale Europe versenyben.

Iszkaszentgyörgy már évek óta sikeresen szerepel a hazai versenyeken. 2016-ban kategóriájában elnyerte az „Év települése” díjat. Gál Attila polgármester büszkén mutatta be a településük fejlesztésében elért eredményeket, amelyek a közterületek csinosításán túl intézményi fejlesztéseket, felújításokat is tartalmaznak.

Sógorka Miklós méltán volt büszke 1200 lakosú települése, Súr sikereire, mert 2016-ban az Origo hírportál közönségének szavazata alapján az „Ország legszebb fekvésű települése” lett és a Virágos Magyarországért versenyben egyúttal elnyerte a az „Év települése” díjat is. Az elismerések sok új lehetőséget nyitottak meg a falú számára és lendületet adtak a településcsinosító munkának.

Egyesületünk elnöke, Jankovics Ilona tagja a mozgalom szakembereinek. Zsűritagként Rácalmás szépségeit mutatta be és osztotta meg ottani élményeit. A Fejér megyei település nem csak annak köszönheti sikereit, hogy kiválóak a földrajzi adottságai (Duna-part, sziget), hogy a Hankook támogatásával kedvezőek az anyagi lehetőségei, hanem annak is, hogy sokan vannak, akik hajlandók áldozatot hozni városukért. Tavaly elnyerték a Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságának „Társadalmi Felelősségvállalásért” díját.

Az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Intézmény egy országossá váló mozgalmat indított el „… mert közös a világunk” címmel. A díjat miden évben az a település kapja, ahol a legtöbbet tették a környezetünk szépítéséért a speciális nevelést igénylő gyerekek oktatásával foglalkozó intézmények. Erről a versenyről és az iskola diákjainak, tanáraiknak áldozatos munkájáról beszélt Fülöp Judit, aki az ott folyó munka egyik „motorja”.

Takács Judit 10 évvel ezelőtt „gerillakertészként” kezdte Bakonykutin áldozatos munkáját. Miután kialakította csodálatos kertjét a családi ház körül, elkezdett virágokat, rózsákat, díszcserjéket ültetni a település közterületein. Egy-egy akciónapon viszonylag sokan részt vettek a környezetszépítő munkában, és egyre többen helyeztek virágládát a házuk ablakába, alakítottak ki csinos előkertet, gondozzák a házuk előtti utcarészt. Judit évek óta részt vesz a Virágos Magyarországért mozgalom zsűrijének munkájában és támogat több ezirányú tevékenységgel foglalkozó közösséget.

Mosonmagyaróváron Lobitz Ákos a Dzsungelország Kft. ügyvezetője 2011-ben álmodta meg az „Apró kezek csodakertek” vetélkedőt, amelyen hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó óvodás és alsó tagozatos iskolás csoportok indulhatnak. A város főutcáján a benevező csapatok szabadon kialakíthatnak egy aprócska csodakertet, ahol megjelenítenek egy-egy érdekes történetet. Tavaly az szfvári Arany János Iskola hátrányos helyzetű gyerekei és a Gyöngyvirág Óvoda autistái szerepeltek sikerrel a versenyen.

A résztvevőket köszöntötte Anton Schlaus a nemzetközi zsűri szlovén származású tagja és dr. Bocsi Andrea, a Virágos Magyarországért mozgalom alelnöke, egyúttal Ő képviseli Magyarországot az Európai Virágos Városok és Falvak Szövetségében. Mindketten megköszönték a mozgalomban résztvevők szakszerű és áldozatos munkáját. Schlaus úr ezen túl részletesen bemutatta a nemzetközi zsűri értékelésének szempontjai, különösen annak építészeti vonatkozásait. Köszönetet mondtak egyesületünk tagjainak is, akik véleményük szerint nagyon jó házigazdái voltak a késő estig tartó rendezvénynek, többek között azzal, hogy sok-sok finom süteményt sütöttek.