Az Augusztus 20.-ai nemzeti ünnep előtti napon, az ünnephez nagyon méltó módon kapcsolódó rendezvényre került sor a Kertbarátok Palotavárosi Közösségi Kertjében.

A reggeli óráktól elkezdték felfűteni a nemrég elkészült „Bakony típusú” kemencét. Mintegy 20-25 kilónyi fa eltüzelésével a kemence 250-300 fokosra hevült. Némi visszahűtés után készen állt két kenyér és több finomság sütésére.

A kemencét Vida Attila városrészi önkormányzati képviselő finanszírozta képviselői külön alapjából. A képviselő úr – aki kezdetektől támogatta a közösségi kert létrehozását – elmondta, hogy a kemence felépítése is egy fontos eszköz ahhoz, hogy a lakókörzetben újabb közösségek szerveződjenek, hogy az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz. A megvalósításban segítségére voltak a Városgondnokság munkatársai. A konkrét szakmunkát Szíjártó József és Bodonyi József cserépkályha, kandalló és kemenceépítő mesterek végezték.

Az új kemencében sült első kenyeret és a kemencét is megáldotta Dózsa István esperes, püspöki tanácsos. Beszélt arról, hogy a közösség iránt érzett vágyunkból készülnek el a tárgyak.” Azért készítünk asztalt, mert valakivel le szeretnénk ülni mellé. Azért építünk kemencét, mert szeretnénk megvendégelni valakit. Érdekes, ha ezeket a tárgyakat megalkotjuk, akkor onnantól kezdve mintha önálló életre kelnének, a közösség szolgálatába állnának.”

A Szent István napi ünnepkörhöz már hosszú ideje hozzátartozik az új kenyér ünnepe is. Úgy érezzük, hogy ez az avató ünnepség jól beleillett a városi rendezvények sorába és – jelképes volta miatt – méltó volt a Királyi Napok rendezvénysorozatához is.

A kenyér után egy dübbencs sült a kemencében, amely egy hajtogatott tésztából készült, baconnal, tepertővel ízesített hajdú-bihari étel. A különleges sütnivalót Nagy Jenőné, Emike készítette és ajánlotta fel a közösségnek. Mindenkinek nagyon ízlett ez a különleges fogás, mint ahogy az a sok hagyományos finomság is, amivel a házigazdák megvendégelték a meghívott vendégeket.

Meg vagyunk győződve arról, hogy ez az új szerzemény is hozzájárul újabb baráti találkozások szervezéséhez, szorosabb emberi kapcsolatok kialakulásához. Köszönjük képviselő úr!

Szeptember 2.-án országszerte megrendezésre kerül „A Közösségi Kertek Éjszakája” című program. 18.00 órától mindkét közösségi kertben várjuk azokat, akiket érdekel a közös kertészkedés, akiknek fontos a környezettudatos gazdálkodás. A sok szórakoztató program mellett a Palotai Közösségi kertben az új kemencében sült finomságokkal is megkínáljuk a látogatókat.