Szeptember 20.-án Várhidy Zsuzsanna, a Székesfehérvári Gombászok Baráti Körének vezetője volt a vendégünk. A kör 1987 óta működik. Céljuk, hogy minél több embernek átadják az ehető és mérges gombákról szóló ismereteket, hogy összefogják a hasonló érdeklődésű embereket. Ennek érdekében előadásokat tartanak (minden hónap 3. hétfőjén 17.00 órakor a Szent István Művelődési Házban) gyűjtőtúrákat, kirándulásokat szerveznek. Októberben megrendezik a Fejér Megyei Gombász Napokat.
Zsuzsanna előadásában vetített képekkel és részletes magyarázattal kísérve bemutatott számtalan ehető és mérges gombát. Beszélt a vadon termett gombák gyűjtésének jogi szabályozásáról, valamint arról, hogy a különféle gombák jellemzően mikor és hol szedhetők.


Nagyon fontos, hogy aki gombát akar gyűjteni, az legelőször ismerje meg a gyilkos galócát, mert az halálosan mérgező gomba. Amikor a tünetei jelentkeznek, legtöbbször már nem lehet beavatkozni, mert addig a méreg már felszívódott. A gyilkos galóca egy közepes termetű gomba, melynek tönkjén lelógó gallér és jól fejlett bocskor van. Lemezei fehérek, húsa fehér és nem változik, a kalap színe zöld, vagy barnászöld.
Szintén fontos, hogy aki nem rendelkezik megbízható gombaismerettel, az feltétlenül vigye el a piacra ahol nézesse át gombaszakértővel (ingyenes!).
A gombagyűjtés általános szabályai:
Gombát kosárba vagy jól szellőző alkalmatosságba, textil vagy papír tasakba, dobozba gyűjtsünk. Soha ne nylon zacskóba vagy reklám szatyorba, mert a gomba tovább él. A magas víztartalom miatt befülled, és felgyorsul a fehérje bomlás. A gomba állaga is romlik, és így, az egyébként jó ehető gomba is, rosszullétet okozhat. Ha nincs más nálunk, csak reklám szatyor tegyünk bele legalább egy papír zsebkendőt, felszívja a keletkező párát, és a legrövidebb időn belül tegyük jól szellőző helyre, a feldolgozásig.
Az ismertet az ismeretlen gombától különítsük el, tegyük külön tasakba.
Jó, ha van nálunk egy kés, és nagy segítség egy ecset is a gombatisztításhoz is.
Az étkezésre szánt gombát a gyűjtés helyén tisztítsuk meg a szennyeződésektől, és tisztán tegyük a kosárba, a saját dolgunkat könnyítjük meg ezzel a feldolgozásnál.
Csak ép, egészséges példányt gyűjtsünk, túl fiatal és túl öreg, fagyott, féregrágott, kukacos gombát, hagyjuk az erdőben.
Ismeretlen gombánál teljes példányt emeljük ki a helyéről, hogy a rajta látható határozó jegyek jól megfigyelhetőek legyenek.
Vigyázzunk a termőhelyre, ne tapossuk, ne bolygassuk agyon, és hagyjunk néhány példányt a jövő évi termés biztosítása érdekében.
A mérgező gombákat ne rugdossuk fel, hiszen az is a természet része, nézzük meg, gyönyörködjünk bennük és hagyjuk élni!
Mindig csak saját szükségletnyi mennyiséget gyűjtsünk. Ennél nagyobb mennyiségnél vagy eladásra gyűjtéskor, írásbeli engedély szükséges a terület gazdájától. Gyűjtéskor vegyük figyelembe, a magán területet.

A kör általában havi egy gyűjtőtúrát szervez, amelynek időpontját honlapjukon ( www.fehervarigombaszklub.hu ) előre meghirdetik. Ilyenkor szívesen látnak minden érdeklődőt.