Októberben (18.-án) arról kaptunk részlete tájékoztatást, hogy az Országzászló tér új arculatot és részben új funkciót kap. Erről Vojtek Tímea, a tervezőcsapat vezetője, kerttervező beszélt. A város vezetése arra adott megbízást, hogy olyan új arculatot adjanak a térnek, ami részben visszahozza a régi Országzászló tér hangulatát, részben új funkciót is ad ennek a város szívében lévő térnek. Nagy rendezvények esetén a belváros gyakran már szűknek bizonyult, ezért ezt a központi teret jobban be kívánják vonni a város életébe a mostani leginkább közlekedési funkció helyett.
Az országosan ismert Virágóra természetesen marad, bár gondolkodtak azon, hogy jóval beljebb helyezik, de elhelyezése – leginkább a mellé tervezett utcabútorok miatt – csak kismértékben változik. Szimbolikusan bemutatják a tér alatt húzódó csatornákat is úgy, hogy a felszínen egy sekély mélységű vízfolyást alakítanak ki, amiben a gyerekek akár kis hajókat is úsztathatnak. Az autós közlekedés csak a múzeum felöli oldalon marad meg.
A modern formájú utcabútorok mellett „ülőkövek” is szolgálják a látogatók kényelmét, valamint több tájékoztató tábla is ki lesz helyezve.
A tér növényzete is jelentősen megújul: a meglévő fák szinte kivétel nélkül megmaradnak, csak a beteg egyedeket vágják ki. Jelentősen nő a cserjék száma és sok-sok lágyszárú évelőt és egynyári virágot ültetnek ki, ügyelve arra, hogy minden évszakban díszítsenek.
A tervező munka közel egy éve kezdődött. Laikusok számára nagyon meglepő volt, hogy milyen sokféle szakember összehangolt munkájára volt szükség a tervek elfogadásáig. A kivitelező munkát a Városgondnokság csapata végzi és reméljük, hogy hamarosan sok örömünk lesz benne.