FEOL-on megjelent cikk másolata:

A saját termésből télre elrakott barackbefőtt zamata. Az ezerféle recepttel hódító lecsó a konyhakert paprikájából. Várni a tavaszt: jöjjön végre a magvetés ideje. A kétkezi munka jutalma: kamrában tornyosuló javak. A büszkeség, amikor megcsodálják a ház előtti cserjét, az erkélyen lévő cserepes virágot, mint díszét a lakótelepnek. Édes érzések.

 

Jankovics Ilonát már egy évtizeddel ezelőtt is megérte ismernie annak, aki jó tanácsokat remélt egy jó kis kerti munka elé. Jártak is hozzá gazdagon a szárazréti szomszédok és a virágboltos vevőköre. Ilona kertészmérnök, s kertépítői tudással is vértezett.
– Nagyon sokan fordultak hozzám segítségért, hogy nézzem meg a kertjüket, adjak tanácsot – mesélte Ilona.

S hogy időhiány miatt senkinek ne kelljen nemet mondania, azt gondolta ki, hogy havi rendszerességgel tart egy kertápolós okosítót. Ebből a klubból alakult meg a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület. Havonta esedékes foglalkozásaiknak, ahogy tíz éve, úgy jelenleg is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Ház ad otthont.

Tíz éve, már az alapításnál is tizennyolcan voltak, ma hetvenöt kertész tagja az egyesületnek. – Sokan azt hiszik, hogy a kertklubok tagjai között csak idősebbek vannak, de ez nem így van, nagyon vegyes a korösszetétel – mutatott rá az egyesület vezetője, aki büszkén beszélte el első komoly projektjüket, amelynek révén – Székesfehérvár és a Városgondnokság segítségével – 108 fát ültettek el Feketehegy–Szárazréten.
– Megmozdult az egész városrész – mondta erről.

Mára már nemcsak fehérváriakból áll a társaság, szerte a megyéből is csatlakoztak hozzájuk. Gyakran szerveznek buszos kirándulásokat üzemekbe, kertészetekbe, növénytani kiállításokra.
Az évek során rengeteg különleges ember szegődött melléjük.
– Egymástól is nagyon sokat tanulunk – szólt a közösségről Ilona. – Először azért akartam összefogni az embereket, hogy tanácsokat adhassak nekik. Időközben rájöttem, hogy én többet tanulok tőlük, mint ők tőlem. Olyan tudásuk van, amelyet egy iskolapadban ülve nem, csak gyakorlatban lehet elsajátítani – folytatta.

A „Kertbarik” üzemeltetik a szárazréti és a palotavárosi közösségi kertet is. Szárazréten a helyi általános iskola osztályainak is van egy-egy ágyása.

– Az első közösségi kert a palotavárosi volt. A Tobak utca és a Skanzen közötti 25 kiskert kifejezetten a panelok között fekszik. Csak kihalásos alapon lehet ott ágyást kapni! – jellemezte találóan a lakótelepeken megjelenő hobbikertészkedés népszerűségét.

Ilona egyébként Seregélyesen él, ötezer négyzetméteres parasztgazdaságot művel szüleivel közösen. Hármas ikrei ötévesek, nos, mint mondja, miattuk különösen fontos, hogy mi kerül otthon a tányérra, s milyen permetszerek, adalékanyagok nem.

Szerző: Majer Tamás

A teljes cikk ITT található.