Ismét egy nagy tudású szakember volt a vendégünk (február 21-én): Varga Ágnes agrármérnök, aki az évelő növények kiváló ismerője. Férjével együtt - aki kertészmérnök – az Öreghegyen alakítottak ki és gondoznak egy csodálatos kertet. A kert 2260 négyzetméter alapterületű, 7,2 ph értékű vályogtalajjal rendelkezik.

A telken az előkert után található a lakóház, nagy terasszal. A terasz a díszkertre néz, ahol egy kerti tó és pergola is található. A hátsó traktusban konyhakertet művelnek és egy nagy gyümölcsössel és szőlővel zárul a terület. Mi a díszkertet ismerhettük meg, amelyet Herczegné Ghychy Zsuzsanna (tájépítő, kerttervező) tervezett, de a növények megvásárlását elültetését, majd gondozását a vendég házaspár végezte, végzi.

 

 

A pihenőkertet elsősorban különböző növényekből álló sövényekkel és egyéb tájelemekkel kertszobákra tagolták és egy kacskaringós úton lehet bejárni. Minden kert meghatározó elemei (már csak a méreteik miatt is) a fák. Ezekből itt ilyen különlegességek láthatók: perzsa varázsfa, mongol hárs, himalájai nyír, kígyókérgű juhar, arizóniai ciprus, stb.

Ágnes növénykategóriánként mutatta be a kertet. A fák után következtek a sövények, egyéb díszcserjék, évelő virágok, rózsák, klematiszok, rózsakísérők. Ezek bemutatásával nagy gondban vagyok, mert csak a növények neveinek a felsorolása is három oldalt tett ki a jegyzeteimben. (Emiatt az egyenkénti bemutatástól elálltam.)

Az előadó nem csak dián mutatta be az egyes növényeket, a nevüket latinul is ismertette, valamint azt, hogy milyen a talaj-, fényigénye, mekkorára nő, milyen hosszan virágzik és egyéb érdekességeket (pl. mikor nyert aranyérmet az angol királyi kertészek éves versenyén) stb. Valószínűleg a rózsák lehetnek Ágnes kedvencei, amelyek szinte kivétel nélkül mind David Oustin angol kertész, nemesítő alkotásai.

Előadónk beszélt egy új kertészeti stílus terjedéséről is, azaz a préri kertekről, amit Piet Oudolf holland kertépítő kezdett meghonosítani. Fő jellemzője, hogy sok díszfüvet alkalmaznak és köztük évelő virágokat. Olyan növényeket válogatnak össze, amelyek legalább 10 évig kibírják egy helyen, hosszan virágoznak, rezisztensek és szárazságtűrők. Nagyon kevés gondozást igényelnek, egy-két év után évi egyszeri, őszi kaszálásra van szükség.

Alig várjuk, hogy nyáron élőben is megcsodálhassuk a kertet.