Izgalmas kísérletet ajánlunk azoknak, akik szeretnek kertészkedni. A Székesfehérvári Kertbarát Egyesület (www.kertbarik.hu) és a Növényi Diverzitás Központ (www.nodik.hu) kísérleti programot indít 2019-ben. Olyan növények szaporító anyagait lehet igényelni, melyek a mi körzetünkben valaha negyon népszerűek voltak. Ezeknek az „ősi” tájfajtáknak az az előnye, hogy az itteni adottságokhoz alkalmazkodtak, biztosan jól érzik magukat, ellenállók a kártevőkkel szemben. Lehet, hogy nem olyan „piacosak” (nagyok, mutatósak), de valószínű, hogy beltartalmi értékekben gazdagabbak (nagyobb a vitamin és ásványi anyag tartalmuk).

Egy személy maximum 10 féle magot igényelhet, méghozzá ingyenesen. Választani a mellékelt listából lehet. A NÖDIK előzetesen mindenkivel egy un. anyagátadási megállapodást köt, amelyben az igénylő vállalja, hogy a kapott magokat még az idén elveti, jó gazda módján gondozza és a betakarítási időszak után készít egy beszámolót a tapasztalatairól. Részletes információkat az intézet honlapján talál.

Az igényeket Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre kell elküldeni február 25-ig. Az üzenetben tüntesse fel a nevét, lakcímét és telefonszámát, valamint az igényelt fajták nevét. Az igényelhető magmennyiség véges, túligénylés esetén a beérkezés sorrendjét vesszük figyelembe. A szétosztásról az Egyesület gondoskodik. Kérjük, hogy ezt az üzenetet küldje el minél több hobbykertész ismerősének (nem csak egyesületi tagoknak!).

Tájfajták:
1. Cékla, Székesfehérvári tájfajta
2. Főzeléklencse, Székesfehérvári tf.
3. Kerti spenót, Székesfehérvári tf.
4. Paprika, Székesfehérvári tf.
5. Úritök, Székesfehérvári tf.
6. Veteménybab (bokor), Székesfehérvári tf.
7. Saláta, Mohai tf.
8. Paradicsom, Isztiméri tf. (Guttamási)
9. Uborka, Isztiméri tf. (Guttamási)
10. Kerti petrezselyem, Magyaralmási tf.
11. Karalábé, Váli tf.

 

Szerző: Máthé Ferenc