Nem sok embernek adatik meg, hogy szakmája által vezérelve, kis túlzással, bejárja szinte az egész világot. Ilyen ember színes, élvezetes előadását hallhattuk (2019.02.20) arról, mi is a dendrológia, és hogyan kell a fákat, az erdőket szemlélni az éghajlat, és más tényezők összefüggéseiben. Dr. Rácz István a "dendrológiai atlasz munkacsoport" tagja, sok cikk írója, több könyv szerzőtársa Dr. Debreczy Zsolt mellett, aki a "fák atlasza" programot kitalálta, elindította évtizedekkel ezelőtt, még a Természettudományi Múzeum színeiben, a későbbiekben pedig amerikai és magyarországi alapítványuk keretében.
A fák atlasza a  világ mérsékelt égövi erdejeit, fás növényeit eredeti termőhelyről dokumentáló átfogó mű, mely fokozatosan bővül. Ugyanakkor 1997 óta fennálló, folyamatosan bővített, mintegy 3000 taxont tartalmazó, hitelesen dokumentált élő gyűjteményük a génmegőrző, honosító, szelekciós munka színtere Budakeszi Herbárium.

Az élő gyűjtemény fontos része a Budakeszi Herbárium körüli dendrológiai tanösvény, melyben többek között Közép-Ázsia, a Távol-Kelet, Észak-Amerika és a mediterrán vidékek több száz fás faja figyelhető meg. Ezt volt szerencséje látni azoknak akik részt vettek a kiránduláson 2 éve. Most pontosabban látjuk, mi is a növényzet által is mutatott "mérsékelt égöv", szemben mondjuk a trópusi területekkel, aminek feltárása több, pontosabban igen sok ember teljes életét kitöltő programja a világon. Rácz István, Debreczy Zsolt professzor és a munkacsapatuk sikeres, világjárt' emberek, akik cikkei, könyvei révén csodás, érdekesebbnél érdekesebb tájakon roppant érdekes fák - főként fenyőfélék, de más fafajok is - megjelennek a természet szerelmesei számára. Az érdekfeszítő előadást fantasztikus fotókkal illusztrálva, sokan kísértük figyelemmel. Bepillanthattunk egy kicsit a dendrológiai exprediciók izgalmas, fordulatos, nagy elszántságot kívánó hivatásába, a taxonok begyűjtésébe, dokumentálásába, hazautaztatásába. Láthattunk fotókat fantasztikus méretű mamutfenyőkről, ciprusokról, esőerdőkről! Egy kicsit bejártuk a világ erdejeit virtuálisan!    Jártunk többek között Kínában, Algériában, Vietnamban, Japánban, Tajvanon, Mexikóban, Kaliforniában, Észak-Amerikában, Európa botanikus kertjeiben! Élmény volt, annak ellenére is, hogy hallhatunk arról is, hogy az ember milyen barbár módon pusztítja ezt a csodálatos világot!  István egy Vörösmarty idézettel zárta előadását, " Az ember fáj a földnek"

Szerző: Nagyné Butor Irén