Az idén is mi voltunk az elsők az országban, akik magbörzét rendeztünk. A rendezvényre január 20.-án került sor a Szárazréti közösségi házban. Újszerű volt, hogy Szigli képviselő úr közbenjárására megkaptuk a tornatermet, így sokkal kulturáltabb körülmények között tudtuk fogadni a téma iránt érdeklődőket.

Azt tapasztaljuk, hogy lassan terjed az a szemlélet a kertészkedők között, hogy érdemes foglalkozni a magfogással és a már bevált fajták szaporításával. Bizonyított tény, hogy tájkörzetenként vannak olyan növények, amelyek már bizonyítottak, biztonságosan teremnek az adott viszonyok között és magas élvezeti értéket képviselnek. Régen egy nagymama, anyuka ezeket a magokat „hozományként” adta a lányának. Amikor egy kertész több fajtából kiválasztja a számára jól bevált fajtát, ebből magot fog, tovább szaporítja (később másoknak is ajánlja), akkor ösztönös/tudatos nemesítő munkát végez. Ezek a növények a hibrideknél biztonságosabban teremnek, jól tűrik a mostohább tartási körülményeket. Legtöbbször finomabbnak, ízletesebbnek is érezzük ezeket, mert visszahozzák a jól megszokott ízeket.

 A börze alkalmat adott arra is, hogy olyan szaporító anyaghoz jussunk, amire már régóta vágytunk, de a kereskedelemben nem jutottunk a nyomára. Ezek között voltak virágmagok is. Az idén kaptunk olyan magokat a Rit-Sat Kft-től, amelyek szavatossága a közelmúltban járt le, de még biztonságosan csíráznak. Ezekből térítésmentesen lehetett válogatni.
A börze sikeres volt, valószínűleg mindenki úgy ment haza, hogy talált több-kevesebb számára érdekes, fontos vetőmagot.