Június 27.-én külön busszal indultunk Budakeszire. 18 bátor és önzetlen ember vállalta, hogy a 32 fokos párás melegben segítsünk még szebbé tenni a terepet. Először Debreczy Zsolt professzor kalauzolt végig bennünket a tanösvényen. A professzor úr a séta során sokat mesélt az itt látható mérsékelt égövi fásszárú növényekről és a növények sok érdekes tulajdonságáról. Például arról, hogy egyes növényeket ért traumák (pl. egy erős fagy) hogyan képes megváltoztatni a növény habitusát, vagy hogy a növények milyen jelentősen tudnak alkalmazkodni az új termőhelyükhöz. A séta során többen büszkén felhívták a figyelmünket arra, hogy azon a mulcsozott úton járunk, amit az előző évben ők raktak le.
A szakmai körút után több csoportban Dr. Rácz István irányításával nekiláttunk a munkának: irtottuk az oda nem illő aljnövényzetet, levágtuk a tanösvénybe belógó ágakat, összegyűjtöttük a korábban már kivágott fákat, amiket majd ledarálnak mulcsnak, földkeveréket állítottunk elő, amibe sorfának való korosabb fenyőfákat ültettünk át 30 literes konténerekbe.
Délidőben megérkezett a pizza, amit jóízűen elfogyasztottunk és kortyoltunk hozzá a háziak által főzött, gyógyfüvekből és bodzából készült teát. A hazaindulás előtti fél óra azzal telt, hogy átvettük az ajándékba kapott egy-egy növényt és vásároltunk az itteni ritkaságokból.
Ez a program nem jöhetett volna létre, ha nem kapunk támogatást a Nemzeti Együttműködési Alaptól.