Dr Aponyi Lajos növényorvos tartott előadást szeptember 15.-én azokról a kórokozókról, amelyek mostanában nagy bosszúságot okoznak a kertészkedőknek. Sokan azt hiszik, hogy ez a jelenség újkeletű, pedig előfordultak hasonló esetek a korábbi évtizedekben, sőt talán évszázadokban is. Ilyen volt régen a filoxéra vész, amit egy Amerikából behurcolt gyökérbolha okozott és képes volt kipusztítani Európában az összes szőlőültetvényt.
Az idősebbek ismerik a burgonya/kolorádó bogár pusztítását is. Olyan nagy kárt okoztak, hogy sok helyen még az iskolásokat is kivezényelték a gyérítésükre és közben nem spóroltak a DDT idegméreggel.
 


A mai problémát döntően az okozza, hogy megváltozott az időjárás, ezáltal sok kórokozónak megteremtődtek az életfeltételei, így behurcolásuk után meg tudnak élni a mi éghajlatunkon is. Eredeti élőhelyeiken megtalálhatók a parazitáik (legtöbbször fürkészdarazsak), ezek kordába tartják szaporodásukat, így ott nem tudnak olyan nagy kárt okozni. Hosszútávon a védekezésnek valószínű az lesz a járható útja, hogy nálunk is próbálják elszaporítani ezeket a hasznos rovarokat. De óvatosan kell ezzel is bánni, nehogy úgy járjunk mint a Harlekin katicákkal, amik szorgalmasan pusztítják ugyan a levéltetveket, de lassan teljesen kiszorítják az őshonos hatpettyes katicákat. 

A mediterrán térségből került Magyarországra a spanyol csiga, amely ellen többen úgy védekeznek, hogy futókacsákat tartanak vagy bérelnek.
A zöld vándorpoloska Észak-Afrikai eredetű faj,2002-ben jelent meg hazánkban. A Japán szamuráj darázs a természetes ellensége.
A selyemfényű puszpángmoly ázsiai eredetű, képes egy szezon alatt tönkretenni, gyakran több évtized alatt kialakított sövényünket. A kerttervezők Csipkéslevelű magyal (Ilex crenata) telepítésével „védekeznek” ellene.
Más örökzöld díszcserjék (Tuja, Hamisciprus) ellensége a Boróka tarka díszbogár, amely ráadásul védett is.
Az elmúlt évtizedben Mexikóból került hozzánk a Nyugati dióburok fúrólégy, melynek kártétele az utóbbi években vált tömegessé. Azóta a megfeketedett diók miatt arany áron mérik a dióbelet.

Látható, hogy a természet nagyon kényes egyensúlyába való bármiféle beavatkozás nagy veszélyekkel jár.


Szerző: Máthé Ferenc