November 17.-én Lencsés Rita tartott termékbemutatóval és kóstolással egybekötött előadást a kornyékünkön gyűjthető gyógynövényekről.
Rita 2015-ben vizsgázott Természetgyógyászat Fitoterápia szakon, azóta tart előadásokat a Szent István Múzeum Patikamúzeumába és vezet túrákat a környék gyógynövényekben gazdag területeire.
Az előadás során megismertünk sok gyógynövényt, megtudtuk, hogy a növények melyik részét használjuk fel, azok milyen hatóanyagokat tartalmaznak, milyen betegségekre alkalmazhatjuk őket.


Gyakorlati tanácsokat is kaptunk a begyűjtés módjáról, például, hogy milyen évszakban, milyen napszakban, milyen időjárási viszonyok között az egész növényt, vagy csak egy részét érdemes leszedni és mibe gyűjtsük azokat. A feldolgozás módja is sokféle lehet: tea, szörp, tinktúra, kenőcs, stb. Ezek elkészítési módjától is beszél az előadó.

A sok hasznos információ után meg is kóstolhattunk többféle gyógynövényből készült teát, szörpöt. Végül lehetett vásárolni az általa készítet szörpökből, gyógytea keverékből. Akik igazán el akarnak mélyedni a gyógynövények világában, azok megvásárolhatták Rita Gyógynövények nyomában – A természet patikája Fejér megyében című könyvét.
Biztos vagyok abban, hogy a jelen lévők közül többen kedvet kaptak a gyógynövények megismeréséhez, gyűjtéséhez és felhasználásához.

Szerző: Máthé Ferenc