Március 12.-én került sor a tavalyi évben elhalasztott autóbuszos kirándulásra, aminek buszköltségét és részben a tárlatvezetést is a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásából biztosítottuk.

Zircen az Apátságban a csoport egyik fele először megcsodálta a könyvtárat, a másik fele addig a Rendtörténeti kiállítást nézte meg, majd cseréltünk. A könyvtár Magyarországon egyedülálló gyűjteménye közel 65.000 kötetes, köztük ősnyomtatványok és antikvák, elsősorban teológiai tárgyúak. A környezet is csodálatos, nem véletlen, hogy európa-hírű az intarziás berendezésű nagyterem. Az apátsági templomot a sziléziai ciszterci szerzetesek kezdték építeni 1732-ben. A Bazilika Magyarország egyik legszebb barokk templomépítménye. Gyönyörűek a főoltár, az orgonák és a szószék aranyozott faragványi és képei. A helytörténeti kiállításon a 800 éve Zircen élő szerzetesek korábbi és jelenlegi mindennapjaiba nyertünk betekintést.

Dél körül átbuszoztunk Bakonybélre, ahol először a Pannon Csillagdát néztük meg. A csillagászattörténeti kiállítás Galilei és Newton munkásságát mutatta be. Megismerhettük az űrkutatás talán legizgalmasabb expedícióit (Apolló program, Holdra szállás, Mars kutatás). A planetáriumban megnéztünk egy filmet a csillagok keletkezéséről. A kupolában a nagy távcsövön a nap felületét és kitöréseit figyelhettük meg.

Innét átsétáltunk a Monostorba. Az egyik itt élő szerzetes a templomban bemutatta a Monostor 1000 éves történetét, a bencés szerzetesség hagyományait. Betekinthettünk a könyvkötő és a fémműves műhelyekbe, a gyógynövény padlásra és a kiállításba. Sétáltunk egy nagyot az Arborétumban, ahol többek között hóvirág-szőnyeg fogadott bennünket. A látogató központban meg lehetett kóstolni azokat a termékeket, amiket a szerzetesek állítanak elő: gyógynövény teakeverékeket, lekvárokat, szörpöket. Ezeket meg is lehetett vásárolni.

Akik eddig nem fáradtak el, azok elsétáltak a kb. 1 km-re lévő Szentkúthoz. Ezen a csodálatos vidéken különleges emberek élnek. Sokaknak feltűnt, hogy azok az emberek, akik a nap során tájékoztattak bennünket remek humorral voltak megáldva.

Ismét szép napot töltöttünk együtt!

Szerző: Máthé Ferenc