Arborétumi látogatásokat szerveztünk május 15.-én a Jeli és a Kámoni Arborétumba. Annak ellenére, hogy mindkét hely egy-egy hagyományos, „komplett” arborétum, fő látnivalóik a rhododendronok, főleg tavasszal. Ezek a nagyon látványos és változatos növények főleg Kínából, a Himalájából, Japánból,a Kaukázusból kerültek az újvilágba. Ma már mintegy 800 faj és ezek 8000 változata ismeretes. Hogy mílyen szépek, nem próbálom meg leírni, remélem, a képek részben ezt szemléltetik.


A Jeli Arborétumban tájövezetek vannak kialakítva: Kaukázus, Balkán, Kína, Japán erdőfolt, Missisipi völgye, Sziklás hegység. A természeti látnivalókon túl sok szép épített nevezetesség is van  a területen: Ambrózy emlékház és sírkert, kilátó - őrségi harangláb stílusban, lombkorona sétány. Akkor vált szemléletessé számunkra, hogy milyen népszerű hely Jeli, amikor tovább indultunk Szombathelyre. A pénztárnál az akkor érkezők közel kilóméteres sorban álltak és több autós ezt látva kiszállás nélkül már fordult is vissza.

Attól tartottunk, hogy ez vár ránk a Kámoni Arborétumnál. Meglepetésünkre  csak 2-3 személy várakozott előttünk  a pénztárnál, pedig ez a hely legalább olyan szép, mint a Jeli Varázskert. Igaz, hogy Kámonban nincs annyi és akkora havasszépe, mint Jeliben, de az összkép barátságosabb: parkszerűbb, áttekinthetőbb, és az áraik is sokkalbarátságosabbak. Szerencsénkre épp egy szabadtéri, kortárs képzőművészeti kiállítás is volt a kertben, nagyon sok szoborral, térplasztikával.


Nagyon nagy élmény volt az országnak ezt a két csodálatos helyszínét meglátogatni!

A programot a Nemzeti Együttműködési Alapból a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Szerző: Máthé Ferenc