A cím nem elírás, tényleg vannak (nem is kevés) virágok, amelyek ehetők. Erről a témáról tartott előadást Halmos Mónika (fitoterapeuta, sommelier, az ehető virágok szakértője).
Már néhány évtizede gyorsan terjed a vegetáriánus életmód, ez már régóta bekerült a köztudatba. Az utóbbi években azok száma is nő, akiket érdekel az ehető vadnövények köre. Többek szerint ez nem annyira új felfedezés, hisz nagyszüleink idejében ínségételek alapját jelentették. Ilyen volt a csalán, a kövér porcin, pitypang, tyúkhúr, zamatos turbolya. Ezeket ínséges időkben főzelékként, levesként, salátaként fogyasztották. Újbóli felfedezésükkel fontos élettani hatásukat ismerik el ezeknek a növényeknek. A virágok felhasználása sem annyira újkeletű: Az idősebbek beszámoltak arról, hogy gyerekkorukban szinte minden megkóstolták az akácfa virágát. Többen készítettek szörpöt, limonádét a bodza virágából. Néha ezeket palacsinta tésztába mártva, vagy belekeverve kirántották. A hársfa virágát megszárítva a népi gyógyászat évszázadok óta használja köhögés csillapító teaként. Néhányan menőbb éttermekben már találkoztak növények virágaival is, ahol főleg díszítésként felhasználták az árvácska vagy a borsó virágát.
Előadónk elkápráztatott bennünket nagyon sok növény bemutatásával, amelyek virága szintén ehető. Ő egyébként termeli, gyűjti feldolgozza, elkészíti ezeket és különleges alkalmakra, bemutatókra egyre gyakrabban rendelnek tőle.

Az év során először juthatunk hozzá az ibolya virágához. Süthetjük palacsinta tésztába, de kandírozhatjuk is. Állítólag ez volt Sisi királyné kedvence. Ha ibolya tortát készítünk, akkor keverhetjük a krémbe és díszíthetjük is vele a kész tortát. Hasonlóan használhatjuk fel az akácfa virágát és általában a lóhereféléket is. Utóbbit keverhetjük túrókrémhez is.
A sarkantyúka azért különleges, mert nem édes az íze (mint általában a többi virágé) hanem csípős, a tormához hasonló. Salátákba kiváló, adhatunk hozzá kövér porcsint is, ami kicsit sós ízű.
A vadárvácska jól illik egy nyári gyümölcsleveshez, de télen is használhatjuk, mert áttelel. Régen ajánlották szerelmi bánatra is.
A cukkini és más tökfélék virágaiból készülhet főzelék, de megtöltve sokkal izgalmasabb. A körömvirág (a szegények sáfránya) ajánlható paradicsomlevesbe, de megszárított szirma pogácsába sütve feldobja azt, pláne búzavirág szirmokkal együtt. A bársonyvirágot (büdöskét!) karakteres húsok fűszerezésére használják, főleg a közel-keleten elterjedt. De gombaételekhez jól megy a szirma.
Napjaink felkapott gyógy- és fűszernövénye a levendula. Megszárított szirmát ha cukorral megőröljük, akkor egy jó illatú/ízű port kapunk, ami jól használható sütik megszórásához. Teák, lekvárok jól ízesíthetők vele, de csak mértékkel használjuk, mert túladagolva keserű lesz.
A rózsaszirmok is jól használhatók limonádéba, tortákhoz, szörpnek, lekvárnak – ezt nem lehet túladagolni.
Ehető virágok még (részletezés nélkül): lángvirág, borágó petúnia, zsályafélék, begónia, búzavirág, szegfű, sásliliom, árnyliliom, krizantém.
A nap csúcspontja az volt, amikor Mónika a gyakorlatban is bemutatta a tudományát. Megkóstolhattuk mindazt, amiről beszélt. Gyönyörű volt a látvány, de természetesen finom is. Köszönjük ezt a különleges élményt. Az ételfotók forrása: www.rozskunyho.hu

Szerző: Máthé Ferenc