Még a gyakorlott háziasszonyoknak is mondhat újat egy-egy jó tanács, praktika, amiről még nem hallottak!

  • Az új edényeket "avassuk be". A tűzállókat az első használat előtt egy nagyobb edényben nagyon sós vízben főzzük legalább fél órát. Hagyjuk az őt ellepő vízben kihűlni, sokkal tartósabb lesz. Az új zománcos edényekben fél órán át forraljunk sós-ecetes vizet.
  • A használat közben elszíneződött zománcos edényeket ne súrolóporral, hanem sóval súroljuk ki, nem vesztik el fényüket.
  • A nagyon megbarnult zománcos edényekben főzzünk nyers krumplit, hagyjuk benne egy napig, majd újra forraljuk fel. Az edény újra csillogó lesz.
  • A vízköves edényekben hagyjunk állni ecetes vizet, akár napokig. Szódabikarbónás vízzel, majd tiszta vízzel öblítsük ki.
  • Ha a serpenyőben leégett az étel, hintsük be vastagon sóval, és hagyjuk néhány órán át állni. Vakarás nélkül tisztíthatjuk.
  • Savanyú ételeket és héjas krumplit ne főzzünk alumínium edényben.
  • Főzzünk a csúnya alumínium edényben almahéjat: újra csillogó lesz.
  • Vas palacsintasütőnk nem rozsdásodik, ha elmosás után szárazra töröljük, és vékonyan beolajozva tesszük el. Használat előtt azonban alaposan töröljük ki belőle az olajat, lehet hogy régen áll, és megavasodott.
  • Fa vágódeszkáink világosak maradnak, ha használat előtt leöblítjük tiszta vízzel. Így a szagokat sem veszik annyira be.
  • A fakanalakat és a vágódeszkákat tökéletesen szagtalaníthatjuk, ha elmosás után alaposan megsózzuk, hagyjuk állni, majd meleg vízzel leöblítjük.
  • A húsdarálót ne szárítsuk a tűzhely szélén, mert az éle eltompul. A köszörűshöz együtt vigyük a kést és a rostélyt, csak így köszörüli meg.
  • Az üvegpoharak fényesebbek lesznek, ha sós vízben mossuk, és hideg vízzel öblítjük őket.
  • A tűzhely lapjára fröccsent vagy csurgatott zsírfoltokat még melegen szórjuk be sóval, majd újságpapírral dörzsöljük át.