Az alább felsorolt szendvicskrémeket saját elgondolás alapján állítottam össze és próbáltam ki. A fűszerek mennyiségét mindenki az ízlésének megfelelően alkalmazza (érdemes sokféle fűszert kipróbálni!) Úgy gondoltam, hogy ezek a krémek nem szokványosak, így a mindennapi egyhangú szendvicsekkel szemben egy kis változatosságot képviselnek. Szerintem a zöldségfélék használatával egészségesek is (nem kell mindig húst enni!).



Spenótos krém
1/2 csomag mirelit spenót, só, bors, fokhagyma (friss, por, vagy krém), ½ kg vaj vagy margarin. A spenótot kiolvasztom, kinyomkodom a víztől. A margarint összekeverem a fűszerekkel és hozzáadom a spenótot. Egy éjszakára a hűtőbe teszem, hogy az ízek jól összeérjenek. A fűszereket mindig ízlés szerinti mennyiségben teszem hozzá. Sárgaborsó (vagy feles zöldborsó) krém (mindkettő ugyanolyan fajta, csak a színe más) 25 dkg feles sárga vagy zöldborsó, egész babérlevél, 1 fej vöröshagyma, só, bors, őrölt kömény, őrölt babérlevél, 50 dkg margarin vagy vaj. A borsót megfőzöm a vöröshagymával és az egész babérlevéllel. Ha magfőtt, kiveszem a hagymát és a babérlevelet, villával áttöröm. Hozzáadom a borsot, az őrölt köményt, az őrölt babérlevelet és a sót, vagy ételízesítőt. Ha kihűlt elkeverem a margarinnal, és hűtőbe teszem, hogy az ízek jól összeérjenek.

Lencsekrém
50 dkg lencse, l fej vöröshagyma, egész babérlevél, só, bors, őrölt kömény, 50 dkg vaj vagy margarin, őrölt babérlevél. A lencsét megfőzöm a vöröshagymával és az egész babérlevéllel. Ha megfőtt kiveszem a hagymát és a babérlevelet. Ha kihűlt, felét turmixszolom, a másik felét egészben hagyom. Hozzákeverem a fűszereket és a margarint, végül az egészben hagyott lencsét.

Céklakrém
1 kg cékla, őrölt bors, őrölt kömény, 50 dkg margarin vagy vaj. A céklát héjában megfőzöm. Ha elkészült megtisztítom, és kisebb darabokra vágom, utána turmixszolom, úgy, hogy apró darabok is maradjanak benne. Hozzákeverem a fűszereket és a margarint. Hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.

Brokkolikrém
50 dkg brokkoli, só, őrölt bors, őrölt kömény, 50 dkg margarin vagy vaj. A brokkolit sós vízben megfőzöm. Ha elkészült a főzőlét leöntöm, vagy felhasználom valamilyen étel készítéséhez. Ha a brokkoli kihűlt villával áttöröm és hozzáadom a fűszereket és a vajat vagy margarint.

Karfiolkrém
1 közepes fej karfiol (kb. 1 kg), 50 dkg vaj vagy margarin, só, őrölt fehér bors, csipet őrölt kömény, l csomag apróra vágott petrezselyemzöld. A karfiolt sós vízben megfőzöm. Ha kihűlt villával összetöröm, (a levét felhasználhatom más ételek készítéséhez) hozzáadom a fűszereket, az apróra vágott petrezselymet és a margarint Hűtőbe téve az ízeket összeérlelem.

Sárgarépakrém
50 dkg sárgarépa, 50 dkg margarin, őrölt kömény, őrölt bors, őrölt rozmaring, só. A sárgarépát megtisztítom, karikára vágom és megpárolom. Ha elkészült villával áttöröm. Amikor kihűlt hozzáadom a margarint és a fűszereket.

Hagymakrém
80 dkg vöröshagyma, só, őrölt bors, őrölt kömény, 50 dkg margarin. A hagymát megtisztítom, apró kockákra vágom. Kevés olajon vagy margarinon megdinsztelem. (Ha már jó puha, kicsit barnás színű, akkor jó.) Villával még egy kicsit áttöröm, és ha kihűlt, hozzáadom a fűszereket és a margarint.

Sütőtökkrém
1 közepes kanadai sütőtök, 1 csomag kapor, csipet só, 50 dkg margarin, csipet őrölt kömény, őrölt fehérbors. A sütőtököt megtisztítom, apró kockákra vágom, és kevés vízben megfőzöm. (A forrástól kb. 4-5 perc) Ha elkészült a levét leszűröm és villával áttöröm. Ha kihűlt hozzáadom a fűszereket, a margarint és az apróra vágott kaprot. (Ha nincs friss kapor jó a szárított is, de abból több kell!)

Búzakolbász-krém
½ kg. Búza, 25-30 dkg vaj, vagy margarin, ízlés szerint vöröshagyma, fokhagyma, só, bors, kömény, gyömbér, pirospaprika Az előre beáztatott búzát megfőzőm (kb.2-3 óra), a vajjal és a fenti fűszerekkel eldolgozom, és a hűtőben egy napig állni hagyom.

Avokádó-krém I.
2 db avokádó, bors, kevés só, csipet őrölt kömény Az avokádót megtisztítom, a magját kiszedem, a többi részét villával megtöröm. A fűszereket hozzákeverem és pár órára hűtőbe teszem. (Aki nem szereti, a túl intenzív ízt tegyen bele margarint.)

Avokádókrém II.
3 db avokádó, bors, ételízesítő, kömény, l db sajtkrém Az avokádót megtisztítom és villával megtöröm. Hozzáadom a fűszereket, utána a sajtkrémmel simára keverem. Pár órára hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.

Avokádókrém III.
2 db avokádó, 1 vaníliás cukor, 1-2 kanál margarin (vanília helyett használható kevés méz) A megtisztított avokádót villával megtöröm, hozzáadom a margarint és a vaníliás cukrot. Pár órára hűtőbe teszem. Kenhető kenyérre vagy kekszre.
Jó étvágyat!