Szinte minden főétel mellé dukál a savanyúság. Finom, jól bevált receptjeinket és befőzési tippjeinket ajánljuk figyelmükbe. Savanyítsunk házilag!
Vegyes csalamádé
3 kg káposzta, 2 kg paprika,1,5 kg uborka héjastól,1 kg zöldparadicsom vagy cukkini,0,5 kg sárgarépa, 0,5 kg vöröshagyma a fentieket a hozzávalókat felszeletelni, összekeverni, és vödörbe tenni.
Ecetes lé a hozzávalókra:
0,5 kg cukor,15 dkg só, 6 dl 10%-os ecet, 2 tk. szalicil, 2 kk. borkén 6 db babérlevél, pár szem egész kömény és feketebors keveréke a fentieket egy edényben összekeverjük és ráöntjük a zöldségekre.
Másnap már fogyasztható.
Tk = teáskanál
Kk= kávéskanál
A zöldségek lehetnek másfajták is, - csak az arányok maradjanak meg.
Savanyúság (egész)
Két kis fej káposzta (négyfelé vágva), ½ kg zöldparadicsom, 1 kg apró hagyma vagy gyöngyhagyma, 2 kg karfiol rózsáira szedve, 1 kg zöldpaprika, 1 kg uborka vagy kis dinnye, 2 db torma, pár db sárgarépa.
Fentiekre az ecetes lé:
5 l hideg víz, 1,5 l 10%-os ecet, 35 dkg só, 60 dkg cukor, 12 cs kapor, 50 szem feketebors, 2-8 babérlevél, 1 kk. koriandermag,1 kk. mustármag, 2 kk. borként és 1 cs. Szalicilt kevés vízzel simára keverünk és az ecetes léhez adjuk.
Ha lében a cukor és a só kellően feloldódott ráöntjük a zöldségfélékre.
Tk= teáskanál
Kk= kávéskanál
cs= csomag
A savanyúság 1 hét múlva fogyasztható
Hordós savanyúság
12 l víz, 36 dkg só, 1,20 dkg cukor, 2 l 10 %-os ecet, 6 dkg borkénpor, 6 csipet őrölt bors, 12 db babérlevél, 1 szál torma szeletelve mustármag tetszés szerint
a fentieket összekeverjük, és a zöldségekre öntjük.
Hozzávaló zöldségfélék:
Uborka, paprika, zöldparadicsom, sárgarépa, hagyma, karfiol, káposzta, zeller, patisszon, cukkini, kisdinnye, fokhagyma, és minden olyan zöldségféle, amit úgy gondoljuk, hogy lehet savanyítani Az elkészített lébe folyamatosan, az idénynek megfelelően tesszük a zöldségeket. A folyadék mindig lepje el,- ha kevés pótoljuk.