Hozzávalók:
½ kg finomliszt
2 dkg élesztő
1 egész tojás és egy sárgája
1 kiskanál só (5gr)
3 evőkanál cukor
2,5 -3 dl tej
Reszelt citromhéj vagy vanília
5 dkg olvasztott vaj
Töltelékhez dió vagy mák /itt sajnos csak szemre dolgoztam, kb. 8-10 evőkanál mák/
8 kanál cukor, reszelt citromhéj, esetleg fahéj, vagy amit szeretsz. A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, leöntjük egy pohár cukrozott langyos tejjel, és letakarva hagyjuk kelni, amíg felfut az élesztő. Ha felfutott az élesztő, a vaj kivételével hozzátesszük a többi hozzávalókat, és jól kidagasztjuk. Mikor jól összeállt a tésztánk, az edény falától is elválik, hozzádolgozzuk a meglangyosított vajat, azzal is jól kidagasztjuk, amíg hólyagos lesz. Kétszeresére kelesztjük.
Az összeállítás: megpróbálom érthetően leírni, remélem sikerül! A megkelt kalácsból levágunk akkorát, hogy abból 3 db kb. 10-12 cm átmérőjű, és 3 mm vastag kört tudjunk nyújtani, valamint egy 50-60 cm hosszú vékony hurkát, amiből a zsinórt készítjük el. Ezekkel fogjuk kitölteni majd a kalácsunk közepét. A többi tésztát sütőpapíron négyzet alakúra kinyújtjuk, és az egyik hosszabb felét bevagdaljuk pizzavágóval, úgy 2 cm szélesre, és kb. olyan hosszúra, hogy majd átérjen a feltekert kalácson, /ez kb. 12 cm, de ezt majd látni lehet/, a többi részét lekenjük olvasztott vajjal és elosztjuk rajta a tölteléket, és feltekerjük a szalagokig, majd a felszabdalt szalagokat áthajtjuk a feltekert kalácson, ez lesz belül, miután kör alakúra alakítjuk a feltekert tésztát! A kis darabokból amit előre levágtunk, egy akkora kis kört nyújtunk, amivel kitöltjük a kalács közepét, és a tölteléket rásimítjuk, betakarjuk egy újabb kis körrel, erre megint tölteléket teszünk, erre már a következő kör alakúra nyújtott darabot szépen felszabdaljuk, és rácsot készítünk belőle, a máktöltelékre: A szélére pedig a félretett tésztát vékony hurkára sodorjuk, középen kettőbe hajtjuk, és a végeken ellentétes irányban megtekerjük, ezt megkenjük felvert tojással és megszórjuk egész mákkal, és a kört lezárjuk vele, oly módon, hogy szépen illeszkedjen, és lezárjuk vele a rácsok széleit! Ne legyen szoros, hanem jó laza, mert sülésnél behúzódik! Pihentetjük fél órát, és az egészet lekenjük felvert tojással, majd 180 fokon megsütjük! Amikor megsült, amíg még forró, lekenjük egy kis tej és cukor keverékével, hogy szép fényes legyen!